Allmänflygets säkerhetsråd 2022-10-06

Från SHF wiki
Version från den 25 oktober 2022 kl. 16.47 av Pera (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Säkerhetöversikt Skärmflyg, 2 dödliga olyckor. - 1 medicinsk - hjärtfel i luften landade i vatten - “Foot drag” I vatten med paramotor, slog i vattnet och gick runt,...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Säkerhetöversikt Skärmflyg, 2 dödliga olyckor. - 1 medicinsk - hjärtfel i luften landade i vatten - “Foot drag” I vatten med paramotor, slog i vattnet och gick runt, drunknade. Problem med att polis beslagtar utrustning vid olyckor vilket förhindrar flygets egna utredningar. Om det inträffar, ta hjälp av TS. Använd skriftlig kommunikation (diarieförs).

Segel 1 dödsolycka Fallskärm 3 döda

Radiotelefoni Ny fraseologi är på gång. Det gället främst AFIS-flygplatser. Flyginformationstjänster får inte längre föreslå utan bara informera “föreslår bana”. Piloten behöver själv ta fler beslut. Ändringarna är baserade på nya regler från EU (terminologi på engelska)

Rättvisekultur - perspektiv på rapportering “Rättvisekultur” (Just culture) togs upp som mål för hur vi ska hanterar rapportering. (Mellan skuld/straff, syndabocks perspektiv, och total ansvarsfrihet). Artikel 376/2014 reglerar rapportering av olyckor. Piloter är skyldiga att rapportera men det finns även inskrivet skydd av rapportören. Rapportören får inte bestraffas för agerande i rimliga förhållanden till pilotens erfarenhet och utbildningsnivå (endast vid grov oaktsamhet, avsiktlig försummelse, medvetna överträdelser eller destruktivt agerande får individen bestraffas). Det ska inte finnas ett “syndabocksperpektiv” i hanteringen (lägg inte fokus på att hitta vems fel det är, snarare än att utreda vad som hänt. Att piloter gör fel är ett symptom på ett systemfel). Vi ska ha ett systempespektiv, inte ett individpespektiv. Vi ska inte bara titta på den direkt orsaken till händelsen, utan beta hela händelseförloppet/systemet som ledde till felet. Exempel: att en pilot gör fel kan bero på att SHF inte har tillräcklig bra utbildning eller förebyggande åtgärder. Artikel 16, 376/2014 ger rapportören och alla individer omnämnda individer i rapporten skydd. De får inte exponeras, t.ex. publicera personuppgifter i något annat syfte än att öka säkerheten. Vi behöver beakta detta när vi skriver om incidenter i våra styrelseprotokoll. En ny artikel i gamla h50p-projektet om detta är på gång (ligger på KSAKs hemsida). (376/2014 Omfattar dock inte hängflyget, men detta är väll något vi vill arbeta efter)