FSFs styrelsemöte 2017-02-25
FSF, styrelsemöte
Arlanda 2017-02-25
RF
FSFs har svarat på RFs remiss om deras organisation. RFs vision är att gå från den traditionella strukturen, med bredd i ungdomsidrotten och elit i yngre medelåldern (“pyramid-formad åldersfördelning”), till en mer jämn åldersfördelning, “livslångt idrottande”. Det finns även en rapport som identifierar den traditionella föreningskonstruktionen som ett hinder för den utvecklingen. Det är svår att hitta kassörer och sekreterare et.c. till föreningar. Motionsidrott uppstår ofta kring lösare organisationer, t.ex. Facebook-grupper. FSF har inte tagit hänsyn till de aspekterna i sitt förslag utan håller de fast vid den traditionella föreningsmodellen. FSF har framfört detta i sitt remissvar.
Ekonomi och Resultat
FSFs ekonomi är god. Det blir ett överskott för verksamheten och medel förs över från 2016 till 2017.
Grenbidrag 2017, totalt 700 000 kr, hängflyg 17 603 kr.
Fördelningen av grenbidragen diskuterades. Modellen är samma som RFs där bidraget baseras på ett basbidrag 15% (samma för alla), storlek 15% (klubbar och medlemmar), aktivitet 70 % (LOK, SISU och elit). Det ifrågasattes om FSF ska dela ut pengar till grenar som inte har någon verksamhet. SHF har ingen verksamhet inom de områden RF mäter. Hängflyget behöver bli bättre på att redovisa SISU (utbildning, all skolning och även mycket av vår klubbverksamhet). LOK gäller bara för åldersgruppen 8-25 år, så där har vi väldigt liten verksamhet.
Elit
Modellen för fördelning av elitmedel diskuterades flitigt. FSF beslutade att elit-gruppen får elitmedlen och får bestämma hur de fördelas. Medel ska fördelas till individer baserat på elitgruppens bedömning av individens utvecklingsplan och positiv resultatutveckling. Pengarna ska bara delas ut till individer som har potential att ta medalj på EM och VM. Elitgruppen består av en representant från varje grenförbund samt en representant från FSFs styrelse. 2017 beslutar FSFs styrelse elitgruppens sammanställning på sitt konstituerande möte (25 mars). SHF får ca 10 000kr i elitbidrag 2017. Jag har anmält att SHF inte kan fördela pengarna med de kriterier som RF kräver.
Idrottslyftet
Se presentation från 2017-02-18.
Förbundsutvecklingapengarna tilldelas grenförbunden för att utveckla den egna verksamheten. SHF får 15 000 kr för förbundsutveckling 2017. Pengarna ska användas för att utveckla barn- och ungdomsverksamheten inom:
- Fler kompetenta ledare (övergångsstöd för tävlingsaktiva -> ledare)
- Tillgänglighetsanpassning (t.ex. mobila toaletter. Handikappstoaletter kan rymma en dusch)
- Utveckla:
- Tävlingsaktiva till ledare
- Behålla luftrum
Dessa pengar ska vara spårbara, ska bokföras separat på ett eget konto i bokföringen. Grenförbunden är återbetalningsskyldiga om pengarna inte används.
Propositioner
Medlemsavgiften i FSF föreslås till 250 kr per medlem. SHF betalar avgiften för alla våra anslutna klubbar för att minska administrationen och säkerställa att klubbarna har rösträtt på årsmötet.
Sammansättningen av FSFs styrelse diskuterades. Det finns ett ett par grenförbund som vill ha representanter i styrelsen. Propositionen som kommer att läggas fram innebär:
- att samtliga styrelseledamöter väljs av förbundsstämman.
- att förbundsstyrelsens storlek minskas till ordförande och 6 ledamöter.
- att styrelseledamöterna ska vara jämnt fördelade mellan könen.
- att suppleanterna utgår. Styrelsen består endast av ordinarie ledamöter.
- att grenförbundens ordföranden utses till adjungerade ledamöter till styrelsen, d.v.s. de har rätt att. Närvara på mötena.
Ordförandekonferens arrangeras minst en gång om året för att diskutera inriktningen för FSF
Magnussonfonden
Pengarna är slut i magnussonfonden. Fonden avslutas och de sista pengarna betalas ut till SHF, något mindre än 10 000 kr. De ska användas till SHFs säkerhetskonferens 2017-02-26.
Relationer mot militären och Bommen i Hammar
Lars Ekstedt har har pratat med sina kontakter inom försvarsmakten (han är tidigare militär med goda kontakter). Hans bedömning är att det finns ett starkt motstånd hos ett fåtal personer högt upp i ledningen som motsäger sig att bommen öppnas. Därför kommer inte FSF att fortsätta drive denna fråga. Istället kommer FSF att driva den generella frågan om tillgång till militära områden. Jurister i militären har fått för sig att om de tillåter någon att använda deras mark så innebär det otillåten konkurrens mot andra kommersiella aktörer. Därför får idag inte någon idrottsförening tillgång till militärens mark för träning eller tävling. Det drabbar bl.a. fallskärmshoppare, orientering och enduro. FSF kommer att driva denna fråga mot militären. Bom-gruppen i Skåne kommer att fortsätta arbeta med problemet i Hammar.