Mats erfarenheter av scootervinschning 2011-2012
Grundskolning scootervinch med vändhjul kombinerat med backglidning
Det finns två syften med att kombinera backglidningskursen med scootervinch med vändhjul. Dels går det fortare att lära eleven flyga då det blir fler skolbara dagar. Dels kommer eleven upp på bra höjd, 50 m, och får möjlighet att göra riktiga 90 graders svängar innan de godkänns. Behörigheten som erhålls är Backglidning.
Som avslutning på backglidningskursen vill jag göra några bogserdrag med scootervinch med vändhjul för att eleverna skall komma upp på ca 50 m och kunna göra ordentliga 90 graderssvängar viket normalt inte kan utföras i skolbacken på Hammars backar. Alternativet är nerflyg från Ålleberg men det kräver att vinden ligger från rätt håll med lagom styrka vilket gör hela proceduren mer väderberoende och utdragen. Det jag vill få utprovningstillstånd för är Grundskolning scooterbogsering med vändhjul. För min del finns det ingen vinst med att köra bogsering från första kursdagen utan vi börjar med backglidning som varvas med scooterbogsering beroende på väder och elevernas erfarenhet.
Kursen börjar med backglidning där eleverna lär sig hålla kurs samt göra mindre svängar. Då detta behärskas fortsätter vi med scootervinch med vändhjul för att få mängdträning samt komma upp på lite höjd, ca 50 m, för att få möjlighet att göra riktiga svängar. När de kan göra 90 graders svängar, backstarta och hålla kurs erhåller de behörigheten backglidning. Syftet är att påskynda utbildningsprocessen samt att inte godkänna eleverna för tidigt då deras ”hemmaberg” är Ålleberg vilket kräver mer av eleven än Hammarsbackar. Skåneelevrna kan godkännas tidigare då de kan fortsätta träna på egen hand på Hammars backar.
Fördelen med scootervinch med vändhjul är närheten till eleven. Som vinschförare kan jag själv kontrollera att provhängning utförs, att startvinden är bra, vingen är i balans, samt se bättre om vingen kommer snett så draget skall avbrytas. Jag har bogserat ca 300 drag med scootervinch med vändhjul och upplever metoden som mycket kontrollerad och bra. Mycket viktigt är givetvis att vändhjulet är korrekt konstruerat så linan inte kan fastna. Nackdelarna är att linan kan fastna i vändhjulet vilket innebär en stor risk om det sker när linan kapas. En annan nackdel är att dubbelt så mycket lina skall släpas på marken då linan kapas. Friktionen mot marken gör att linan går trögt och kan dra oönskat i styrbygeln vid lockout. Metoden med scootervinch tillämpas flitigt i USA, Blue Sky flygskola, länkfrån WillsWings hemsida. Metoden anses där effektiv och säker, förutsatt att utbildningen utförs korrekt. De kör ingen backglidning innan. De börjar med att dra eleven på 2-3m höjd där eleven får lära sig hålla kurs. Där efter drar de lite högre och eleven får träna på att releasa. Först när eleven kan release ordentligt får höga drag utföras. I början skall eleven bara flyga rakt fram efter release. Där efter gör eleven en lätt sväng åt ena hållet följt av en tillbakskorrigering för att landa i stråkets riktning. Svängarna ökas successivt för att slutligen bli 90 grader. Nästa steg är att dra högt och flyga fyra 90 graderssvängar och få till hela varvet med medvind bas final.
Utbildningsplan
- Steg 1
- Backglidning där eleven lär sig hålla kurs samt utföra mindre svängar.
- Steg 2
- Eleven dras med Scootervinch med vändhjul på 2-3m höjd där eleven får lära sig hålla kurs. Där efter dras eleven lite högre och eleven får träna på att releasa. Först när eleven kan release ordentligt får höga drag utföras. I början skall eleven bara flyga rakt fram efter release. Där efter gör eleven en lätt sväng åt ena hållet följt av en tillbakskorrigering för att landa i stråkets riktning. Svängarna ökas successivt för att slutligen bli 90 grader. Nästa steg är att dra högt och flyga fyra 90 graderssvängar och få till hela varvet med medvind bas final.