Rapport från FSFs luftrumskommittén 2017-03-05

Från SHF wiki

FSF Luftrumskommitté, Arlanda 2017-03-05

14 personer var på plats. Alla grenförbunden var representerade.

Idag samlades representanter från alla flygsporter för att diskutera hur flygsporten ska hantera luftrumsfrågor i framtiden. Historiskt har klubbar och grenförbund drivit luftrumsfrågor själva. På senare tid har antalet ärenden ökat och viljan att lyssna på allmänflyget minskat. Flygplatserna begär luftrum, men lämnar aldrig tillbaka om behovet minskar. Luftrummet som begärs är baserad på in- och utfarter med tillhörande nödförfarande, med extra marginal. TS ska bereda ansökningar, men frågar ibland bara enstaka personer istället för alla berörda så som flygklubbarna. Det finns idag inga kriterier för vad som krävs för att inrätta eller behålla luftrum. En drivande kraft idag är kommunerna, som ställer krav på lönsamhet på sina flygplatser. Det försöker man åstadkomma genom att skapa luftrum för all tänkbar trafik till flygplatsen. Detta har skapat ett behov av att samla alla flygsports röster för att få en större tyngd i dessa frågor.

Kommersiella aktörer driver idag mycket av flygplatser och flygledning. I Västerås kostar tornet 10 miljoner i månaden. Den drivs av ACR, ett kommersiellt bolag. Det finns två Ryanair-flygningar per vecka och flygplatsen går med förlust. Kommunen vill få lönsamhet genom att öka verksamheten och driver därför på om utökat luftrum.

En annan trend är att kommersiella företag som har delegering från TS, t.ex. ACR, hävdar att deras interna regler (verksamhetshandbok) är att betrakta som lag som alla måste följa, även verksamhet som inte går under deras delegering.

På FSFs möte 2017-03-05 enades vi om att FSF ska ha en luftrumskommitté för att arbeta med dessa frågor. Kommittén består inledningsvis av:

  • Anders Åkvist (leder initialt gruppen)
  • Jannica Wunge - segel modell, tar över ledarrollen efter Anders.
  • Pelle Sjödin - fallskärm, motor, modell
  • Rolf Björkman - motor, häng
  • Ulf Hägglin - modell
  • Lars Ekstedt - ballong

Kommittén ska arbeta för strategiskt och på politisk nivå. TS uppdrag är att se till så reglerna följs, vill vi få en förändring behöver vi jobba mot politikerna. RF är en strategisk partner för att påverka politikerna. I RFs terminologi är luftrummet flygsportens idrottsarena. Kommittén ska även arbeta för att FSF ska bli officiell remissinstans för luftrumsfrågor hos TS.

Luftrumskommittén kommer inledningsvis enbart att arbeta strategiskt. Operativa frågor och aktuella ärenden kommer inledningsvis att skötas av klubbarna, t.ex. frågan om Västerås.

Luftrumskommittén ska även samla in internationell erfarenhet. Det finns inget annat land som har så mycket luftrum per aktivitet som i Sverige. Internationellt finns flera exempel på flygplatser som fått backa från anspråk på luftrum då de Inte kunnat motivera anspråken.

På mötet enades vi även om att flygsporten ska ta fram en karta över våra arenor. Kansliet ansvarar för det arbetet.